Planvorming en ontwerp

Planvorming en ontwerp

Planvorming, ontwerp, beheer en onderhoud

  • Biodiversiteitsinventarisatie
  • Hergebruik van plantmaterialen en grondsoorten
  • Vergelijkbare gebiedswaarden behouden of overzetten
  • Kleinschalig beheer zonder zware machines
  • Persoonlijke aandacht bijvoorbeeld door onkruid handmatig verwijderen in kleine kwetsbare plantsoenen
  • Inrichtingsontwerp of ondersteuning daarbij door ervaringsdeskundige ecoloog
  • Inrichten met en voor inheemse soorten
  • Her-introductie van kensoorten
  • Aanleggen van natuurlijke flora en fauna voorzieningen zoals bijvoorbeeld een bodemdierenwal

Bij planvorming en ontwerp worden wij betrokken wanneer (landschaps)architecten het omliggende plangebied van uw ruimtelijke ontwikkelingsproject in concept hebben ingericht. Uw ideeën van de plantafel moeten worden getoetst aan uw wensen en daarna worden verwezenlijkt.

Biodiversiteitsinventarisatie

Het kan nodig zijn een plangebied goed te inventariseren op aanwezige natuur voordat een architect of ontwerper een ruimtelijke schets maakt. Hiermee wordt een zogenaamde nulmeting opgesteld van de biodiversiteit of ecologische waarde binnen het plangebied of het nabij liggende gebied. Wij verzorgen dergelijke nauwgezette inventarisaties binnen een plangebied. De huidige ecologische waarde welke het plangebied herbergt en welke toekomstige ecologische waarde een plangebied kan gaan hebben worden uitgewerkt in een rapportage. Wij geven u advies over de aanwezige soorten en hoe hun ecosysteem te ondersteunen is met behulp van beheer en onderhoud.

Vergelijkbare gebiedswaarden behouden of overzetten

Wanneer er beschermde soorten binnen het inrichtingsgebied voorkomen en daarvoor speciale aandacht wordt gevraagd binnen de nieuw in te richten planontwikkeling, dan kunt u bij ons terecht voor soortgericht advies of aanvullend advies om deze soorten blijvend te ondersteunen door het terugbrengen en onderhouden van hun biotoop.

Inrichten met en voor inheemse soorten

Het gebeurt met regelmaat dat wij worden gevraagd advies te geven aan initiatiefnemers omtrent de toepassing van inheemse struiken en bomen binnen hun plangebied. Wij bieden u een lijst met soorten geschikt voor uw park of nieuwbouwwijk waaruit u samen met de architect of hovenier keuzes kan maken. Weet u welke beschermde soorten er in de nabijheid van uw plangebied aanwezig zijn, stemt u dan uw keuze voor inheemse struiken of bomen hierop af. Bijvoorbeeld Rode eekhoorn kan baat hebben bij aanplant van Hazelnoot.

Persoonlijke aandacht en Aanleggen van natuurlijke flora en fauna voorzieningen

Wilt u binnen uw plangebied voormalig biotoop terug-ontwikkelen dan kunnen wij u hierbij helpen door bij de herinrichting advies te geven en/of door kwetsbare gebieden binnen de herinrichting ter hand te nemen. Daarna kan het toepassen van kleinschalig beheer en handmatig kiezen welke soorten er mogen blijven groeien; een gerichte oplossing bieden om zo de biodiversiteit van het plangebied versneld te ondersteunen. Als voorbeeld noemen wij de ontwikkeling van een heidepark in een nieuwbouwwijk, daar halen wij handmatig het varkensgras weg. Heel precies zonder schade aan te brengen aan de kiemende heideplanten.

Hergebruik van plantmaterialen en grondsoorten

Het inrichten van een plangebied kan plaatsvinden met plantmateriaal, bodem en / of beschermde soorten die vrijkomen uit een ruimtelijke ordeningsproject. Zo wordt binnen een regio vergelijkbaar milieu opnieuw gebruikt om tot ontwikkeling te komen en gaat er nauwelijks biotoop verloren.

Het inrichten van dergelijk compensatiebiotoop kan worden verwezenlijkt door het plantmateriaal of bodemmateriaal uit het ‘oude’ gebied opnieuw te gebruiken. Een mierennest wordt uitgeschept en opnieuw binnen ander leefgebied geplaatst, ver buiten het bereik van de bouwwerkzaamheden.

Is daarna onderhoud en beheer binnen het kwetsbare milieu niet mogelijk door regulier onderhoud toe te passen, dan verzorgen wij dit. Dit beheer voeren wij hoogst persoonlijk uit zonder zware machines, vaak met de hand of kleinmaterieel, zo ondersteunen en monitoren wij heel nauwgezet het benodigde tot ontwikkeling komende ecosysteem.

Biodiversiteitsinventarisatie, Hergebruik plantmateriaal, Gebiedswaarden, Kwetsbare natuur, Beheer, Inheemse soorten, Kensoorten, Biotoop, Inrichten compensatiegebied